Onderhoud & hygiëne


 

YOGAMATTEN
Door jouw yogamat in gebruik te nemem laat je ongewild jouw sporen achter op de mat. Denk onder andere aan zweet, huidschilfers en ander vuil. Om blijvend te genieten van jouw mooie mat en natuurlijk ook jouw practice en/of sportactiviteten, zal je de mat moeten onderhouden en schoonmaken. Dit bevordert tevens de levensduur van de mat waardoor je deze langer kunt gebruiken. Hoe vaak een mat schoongemaakt moet worden is afhankelijk van het materiaal en hoe vaak je de mat gebruikt. Wij adviseren om na elke gebruik je mat af te nemen met een vochtige doek en eens in de 2 maanden de mat een grondigere schoonmaak beurt te geven. Gelukkig zie je meestal vrij snel of jouw mat behoefte heeft aan een opfris- of aan intensieve schoonmaakbeurt.

Schoonmaak
Onze matten zijn eenvoudig te reinigen met een zachte vochtige doek en/of met een milde yogamat reiniger. Gebruik geen zeep, schurende middelen of schoonmaakmiddelen met olieachtige ingredienten. Door de verkeerde schoonmaakmiddelen te gebruiken kun je de mooie eigenschappen van de mat beschadigen of de levensduur verkorten.

Zelf een schoonmaakmiddel maken?
Je kan een schoonmaakmiddelen kopen maar ook net zo eenvoudig zelf een schoonmaakmiddel maken! Dit doe je door 1 deel water met 1 deel appelazijn te mengen (natuurazijn kan ook). Voor een frisse geur kan je een paar druppels tea tree olie of natuurlijke etherische olie (bv. lavendel of citroen) aan het schoonmaakmengsel toevoegen. En voilà, jouw eigen schoonmaakmiddel is klaar voor gebruik!

Drogen
Laat de mat nadat je hem gereinigd hebt even drogen. Rol de mat altijd met de bovenzijne naar boven op (de zijde met het YoZenga logo) en bewaar hem op een donkere en droge plaats. Op deze manier blijft de mat het langst mooi.

Let op olie en lotions!
Tijdens het gebruik van de mat is het raadzaam om geen huid- & cosmeticaproducten op te hebben. Deze kunnen vlekken en strepen op de mat achter laten die in sommige gevallen moeilijk te verwijderen zijn. Zorg ervoor dat handen en voeten vóór gebruik schoon en olie vrij zijn.

Temperatuur & zonlicht 
Stel de mat niet te lang bloot aan warmtebronnen (zoals een verwarming) en zonlicht. Langdurige blootstelling kan veroudering van de mat veroorzaken wat het gebruiksplezier kan beïnvloeden.TASSEN
Om jouw mat mee te nemen naar de studio of sportschool hebben wij mooie tassen waarin je jouw mat en andere spulletjes kan vervoeren. Om lang plezier te hebben van jouw tas adviseren wij om geen vochtige/vuile sportkleding in de tas te laten zitten. Ben je toch een keer vergeten de tas te legen of kan de tas een opfrisbeurt gebruiken, geen enkel probleem. Wassen (op 30º) en strijken mag!

Drogen
Aan de lijn laten drogen i.v.m. met het borduurwerk op de tas. Niet in de wasdroger! STRAPS EN RIEMPJES
De YoZenga yogariem/band is eenvoudig te reinigen. Hij blijft op z’n mooist als je hem wast met een handwas met een milde zeep. Liever wassen in de wachmachine? Dat kan, maar kies dan wel voor een lage temperatuur.

Drogen
Na het wassen de yogariem aan de lijn laten drogen (niet in de droger) en hij is weer zo goed als nieuw!