Yoga of Pilates?

Yoga of Pilates?

Yoga of Pilates?

Yoga of Pilates?

Geplaatst op 18-12-2023 door Patricia | YoZenga


Yoga of Pilates?
Beide hebben unieke voordelen en kunnen helpen om fysiek en mentale gezondheid te worden of blijven. Hieronder zet ik de belangrijkste verschillen en overeenkomsten voor je op een rij, zodat je kunt ontdekken welke het beste bij jou past.






YOGA

Laten we eerst ingaan op Yoga. Dit is een eeuwenoude praktijk die zijn oorsprong vindt in India. Het combineert  fysieke houdingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) en meditatie om eenheid van lichaam en  geest te bereiken. Er zijn veel verschillende stijlen van yoga, variërend van de rustige, meditatieve Hatha Yoga  tot de dynamische en fysieke Vinyasa of Ashtanga Yoga. Mijn favorieten vormen variëren van heel rustig, zoals  yoga Nidra, tot heel intensief, denk dan aan Ashtanga en Bikram yoga.


Het beoefenen van yoga kan de volgende voordelen opleveren:

  • Verbeterde Flexibiliteit: Yoga helpt je om je spieren en gewrichten soepeler te maken, wat kan leiden tot een betere houding en minder blessures.
  • 2. Stressvermindering Door de nadruk op ademhaling en meditatie kan yoga je helpen om te ontspannen en stress te verminderen.
  • 3. Spierversterking: Hoewel yoga minder intensief kan lijken, kunnen de houdingen helpen om je spieren te versterken, vooral in je kern, armen en benen.
  • 4. Balans en Coördinatie: Regelmatige beoefening van yoga kan je evenwicht en coördinatie verbeteren, wat vooral nuttig is naarmate je ouder wordt.


PILATES

Pilates is een oefenmethode ontwikkeld in de vroege 20e eeuw door Joseph Pilates. Het richt zich op het  versterken van de kernspieren (buik, onderrug en bekken), evenals de verbetering van houding, flexibiliteit en  algehele kracht. Pilates kan op een mat worden gedaan of met behulp van speciale apparatuur.


Het beoefenen van pilates kan de volgende voordelen opleveren:

  • 1. Core Versterking: Pilates is bijzonder effectief voor het opbouwen van sterke kernspieren, wat essentieel is voor een goede houding en het voorkomen van rugpijn.
  • 2. Spierversterking: Naast de kern, richt Pilates zich op het versterken van alle grote spiergroepen op een gebalanceerde manier.
  • 3. Houdingsverbetering: De focus op lichaamsbewustzijn en kernkracht kan je helpen om een betere houding te ontwikkelen.
  • 4. Rehabilitatie en Preventie: Pilates wordt vaak gebruikt in fysiotherapie voor de revalidatie van blessures en het voorkomen van toekomstige problemen.


Yoga of Pilates: Wat Past bij Jou?
Het maken van een keuze tussen yoga en pilates hangt af van je persoonlijke doelen en voorkeuren. Pilates en Yoga verschillen van elkaar maar hebben tegelijkertijd ook veel overeenkomsten. Sommige studio's hebben ze zelfs gecombineerd waardoor je er lessen als YoPi of Yogalates kan nemen.

-Ben je op zoek naar stressvermindering en je geest tot rust te brengen? Yoga kan dan de beste keuze zijn vanwege de nadruk op meditatie en ademhaling.
-Wil je werken aan je kernkracht en houding? Pilates biedt gerichte oefeningen die je kunnen helpen om een sterke kern en een betere houding te ontwikkelen.
-Ben je op zoek naar een complete lichaamsworkout die ook je flexibiliteit en balans verbetert? Met yoga en pilates kan je dit bereiken.

Mocht je niet kunnen kiezen dan zeker het advies om beide uit te proberen. Het belangrijkste is om te beginnen en te ontdekken wat het beste bij jou past. Of je nu kiest voor yoga, pilates, of een combinatie van beide, je zult merken dat je je fitter, sterker en meer in balans voelt.

Voor je workout is een goede yogamat essentieel. Yozenga heeft verschillende matten die jouw yoga ervaring nog leuker maken! Kleur en print zijn een kwestie van smaak maar het materiaal van de mat bepaalt uiteindelijk of je een comfortabele basis hebt voor het uitvoeren van jouw practice. YoZenga heeft drie soorten matten in de collectie: TPE, Kruk en Rubber.  Elk materiaal heeft unieke eigenschappen die vervolgens weer passen bij een bepaalde yogavorm of pilates. Zelf geef ik de voorkeur aan een TPE mat bij rustige vormen van yoga. Deze mat heeft een fijne demping en draagt mij goed tijdens de uitvoer van de verschillende houdingen. Bij intensievere yoga vormen en pilates heb ik altijd mijn kurkmat. Deze ligt heel stabiel op de grond waardoor ik makkelijker in balans blijf zonder grip te verliezen. Ben je op zoek naar een mat maar waar moet je op letten? Hier vindt je informatie om je op weg te helpen een mat te kiezen die het beste bij jouw yogapractice past.

Welke discipline spreekt jou het meest aan voor het vinden van balans en kracht: yoga of pilates?"

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!